37 trygghetsrum ska byggas i tunnelbana. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
Kollektivtrafik

SL tänker bygga fler trygghetsrum och undvika straffavgift

1:38 min

SL tänker bygga de gripande- och omhändertagande rum, s k trygghetsrum, i tunnelbanan som Arbetsmiljöverket kräver. Men frågan är om de kommer att hinna för att slippa Arbetsmiljöverkets straffavgift på tre miljoner.

– SL har precis samma målsättning som Arbetsmiljöverket när det gäller de här frågorna, bara att vår tidsplan kanske inte ser likadan ut men i övrigt har vi samma mål som de har, säger Pernilla Pettersson-Hjelm vid SL:s presstjänst.

Ni tänker inte överklaga beslutet?

– Nej!

Arbetsmiljöverket vill att SL fram till den 13 maj nästa år ordnar fram trygghetsrum vid alla slutstationer i tunnelbanan och vid alla knutstationer, som t ex Slussen och Liljeholmen.

Arbetet med trygghetsrum har diskuterat i flera år. Fackförbundet Transport, som företräder ordningsvakterna, har velat ha lokaler för visitering och omhändertagande på i stort sett alla stationer längst tunnelbananätet, men mött motstånd från SL.

Facket påstår bland annat att SL inte vill byta ut lokalerna där man får in hyra mot trygghetsrum som tvärtom kostar SL pengar. Men Pernilla Pettersson-Hjelm har en annan förklaring:

– Tunnelbanesystemet är ett gammalt system och alla utrymmen används antingen till personalutrymmen och soprum eller så är de uthyrda till affärer och caféer och liknande. Det är lite svårt att få fram de här typen av utrymmen bara så där snabbt.

SL:s ambition är att bygga 37 nya trygghetsrum den närmaste tiden, frågan är bara om de hinner möta Arbetmiljöverkets slutdatum.

– Vi planerar att bygga trygghetsrum på 37 stationer. Tidsplan och sådant ska den här arbetsgruppen jobba med under hösten. Det är inget jag kan svara på idag exakt hur det kommer lösas, säger Pernilla Pettersson-Hjelm vid SL:s presstjänst.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista