Kollektivtrafik

Tågtrafiken rullar igen efter stopp

0:38 min

Det blev stopp igen i tågtrafiken idag. All tågtrafik norrut från Stockholm påverkades pga av ett elfel som blev lagat först vid 17-tiden. Trafikverket vet inte om de många stoppen i tågtrafiken under våren har ett samband eller inte.

– Vi vet inte om det finns ett samband eller om det är enskilda händelser. Vvarje händelse utreds ju så att vi får ett bra underlag att gå vidare på. Vi har mycket trafik i vårt område och det gör att vi får en sliten anläggning som vi ständigt jobbar på att få bättre, men vid vissa tillfällen under den här våren har det inte gått bra, säger Anna Zimmerling vid Trafikverket.

Tågstopp som det idag drabbar i regel flera operatörer på spåren, och Trafikverket och bolagen har därför en dialog om hur man ska hantera stoppen när de väl inträffar.

Enligt Trafikverket görs det kontinuerliga arbeten för att förbättra läget på järnvägsrälsen, men trots det så blir det stopp med jämna mellanrum.

Det här underhållet som sker - är det tillräckligt?

– Det är svårt att svara på. Jag önskar att jag kunde svara ja rakt av. Det väcker ju frågor, säger Anna Zimmerling.

Enligt Trafikverket inträffade tre fel ungefär samtidigt i samma område under morgonen. Dels två kontaktledningsfel och en brand i ett elställverk i Odensala.

Till en början var det totalstopp men vid 17-tiden var trafiken igång igen om än med förseningar. 

– För oss känns det väl inte sådär jättestressande men om man hörde andra på tåget så hade de missat sina anslutningståg och bussar när de skulle vidare. Men vi har varit ute i god tid och ska vidare från centralstationen till Arlanda, säger Monica Olsson som hade tänkt åka med Arlanda Express.