Kollektivtrafik

Sämre tågkomfort drabbar funktionshindrade

1:15 min

Det blir sämre komfort, bland annat inga toaletter på tågen, när SL i december börjar trafikera sträckan Uppsala-Stockholm via Knivsta och Arlanda. Visserligen har SL:s tåg plats för dubbelt så många som Upptåget, som hittills har trafikerat sträckan. Men Upptåget har haft toaletter och särskilt bagageutrymme.

– Vi har problem med kapacitet på tågen söderut, de är fulla, och spåren är fulla. Vi får inte plats att köra fler tåg, och det är därför det är viktigt att vi får upp de här större tågen så att vi får öka kapaciteten på det sättet istället för att göra det med turtäthet, säger Johan Hammar, tillförordnad informationschef på Upplands lokaltrafik.

– De positiva fördelarna med den nya trafiken bedömer vi överväga den här sänkningen av standarden på tågen, säger Johan Hammar.

SL använder idagsläget likadana tåg utan toaletter på andra sträckor, till exempel från Stockholm till Gnesta, Bålsta och Södertälje. Men intresseorganisationer är bekymrade.

Ett exempel är NHR, Neurologiskt Handikappades Riksförbund, där inkontinens är en av diagnoserna som ingår. Hans Richter som är ordförande på NHRs lokala förening i Uppsala-Knivsta säger att toalettbristen bryter mot FNs konvention om allas lika rättigheter.

--Jag tycker ju att det här låter rent vansinnigt. Konsekvenserna är stora för de människor som är beroende av att snabbt komma till till toalett och dessutom krävs det en toalett som har tillräckligt utrymme så att man kan förflytta sig från en rullstol och in på toaletten och kunna sätta sig på toalettstolen, säger Hans Richter.

– Det kommer att innebära att en del inte kommer att kunna åka tåg helt enkelt.

Mikaela Rydberg, P4 Uppland
mikaela.rydberg@sverigesradio.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista