Bulgariska regeringen betalar bussresa hem. Foto: Pär Sandström/P4 Radio Stockholm
Stockholm

Kommunen hjälper bärplockare med mat och husrum

1:40 min

150 bärplockare från Bulgarien lämnade igår Stockholm för att åka hem, men ett tjugotal personer fick inte plats utan väntar i en idrottshall på Östermalm. Stockholms stad har köpt mat till dem.

– Nu har vi varit där och konstaterat att de inte fått någon mat sedan igår eftermiddag. Nu har vi köpt bröd, ost, smör, kaffe, bananer, socker och mjölk, säger Jorge Castellon och Karin Perak, Stockholms socialförvaltning, Stockholms stad.

Sedan igår har ytterligare några bärplockare kommit och ett tjugotal personer befinner sig vid Gärdeshallen, en idrottshall vid Gärdesskolan på Östermlam.

Per Blomstrand är tillförordnad stadsdirektör och han säger att de förnärvarande har kontroll över situationen.

– Vår uppgift är att försöka ta hand om de här personerna så bra det går och hjälpa till på alla sätt så att de åka hemåt igen, säger Per Blomstrand, tillförordnad stadsdirektör i Stockholms stad.

– Vi skulle kunna ta hand om ett hundratal personer och vi har beredskap att öppna ytterligare en skola om det skulle behövas.

Enligt Per Blomstrand är åtta bussar beställda från Bulgarien och bärplockarna kommer att kunna resa hem på söndag.

En resa som bärplockarna förvisso inte betalar nu, men som enligt uppgifter från Stockholms stad, de kommer att få betala senare. Än så länge är det oklart om resorna kommer att gå från Stockholm eller någon av kommunerna där de flesta av bärplockarna befinner sig.

Men oavsett hur det blri så sammanfattar Karin Perak från socialförvaltningen situationen på ett sätt som många kan instämma i.

– Det är ju en tragedi för att inblandade. Dom har kommit hit för att tjäna pengar och åker tillbaka skuldsatta så det är en jättetragedi, säger Karin Perak, Socialförvaltningen vid Stockholms stad.

Pär Sandström
par.sandstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista