Erik Langby (M) vill att Skuruparken ska bli naturreservat. Foto: Fredrik Sandberg /Scanpix.
NACKA

Skuruparken blir regeringsfråga

Den segdragna striden om Skuruparken i Nacka har nu nått regeringsnivå.

Turerna kring Skuruparkens vara eller icke vara som naturreservat fortsätter. Nacka kommun vill att parken ska bli ett naturreservat medan markägaren, fastighetsbolaget JM, vill bygga bostäder i en del av den.

Striden har pågått i flera år men i december förra året sa kommunfullmäktige i Nacka ja till att parken ska bli ett naturreservat. Samtidigt fattade man ett interimistiskt beslut som innebär ett tillfälligt förbud mot att bygga eller vidta andra åtgärder i området. Nu vill JM att regeringen häver förbudet.

– Vi förstår inte vad det skulle tjäna till. Vi tycker att det är tillräckligt skyddat så som det är idag. Det skyddas ju via bygglovsärenden och de normala rutinerna, så vi kan fortfarande inte göra något i parken utan att ha ett bygglov eller godkännande från kommunen, säger Per Wennerström, regionchef på JM Bostad.

JM har har alltså överklagat kommunens beslut till länsstyrelsen och i väntan på slutligt avgörande i naturreservatsfrågan, går länsstyrelsen på kommunens linje och låter det tillfälliga byggförbudet kvarstå. Därför vill JM nu att regeringen, som är besvärsinsats i det här fallet, ska riva upp förbudet eftersom man anser att allmänintresset är skyddat ändå.

- Bygglov och planmonopol och strandskydd ger ju ett skydd för allmänheten, säger Wennerström.

Men kommunen håller inte med, utan anser att förbudet är nödvändigt. I området finns nämligen ett 70-tal kolonistugor och byggförbudet riktar sig främst mot stugägarna som arrenderar marken av JM, säger Erik Langby, moderat kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Nacka.

- Det är viktigt att på alla sätt markera att det inte är tillåtet att bygga här. De tillbyggnationer som kommit till under ganska många år nu har kommit till utan att man brytt sig om strandskyddsregler, eller att man behöver bygglov eller detaljplan för att bygga på det sätt som en hel del stugägare har gjort, säger Langby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista