Stockholm

Två gripna för lägenhetsbedrägeri

1:23 min

Två personer har gripits misstänkta för att ha lurat flera personer i en andrahandsuthyrning av en lägenhet på Gärdet i Stockholm.

Polisen kom dem på spåren när två bekanta plötslig insåg att de var spekulanter på samma lägenhet.

– De kände varandra och började prata med varandra. Vid husrannsakan så hittade vi andra namn som vi antog var övriga spekulanter, som vi sedan har ringt upp och det har visat sig att det finns fler drabbade, säger Gunilla Hörndahl, bedrägeriroteln vid Citypolisen.

Polisen har hittills fått reda på att det är ett tiotal personer som blivit lurade på sin deposition, som kostat upp till 20 000 kronor.

Lägenheten är en tvåa på dryga 50 kvm på Gärdet som enligt Gunilla Hörndahl varit annonserad på flera nätsajter.

Terje Gunnarsson är regionsordförande för Hyresgästföreningen i Stockholm. Han menar att den här typen av bedrägeriförsök beror på att bostadsmarknaden i Stockholm inte är i balans. Och att det i slutet av sommaren alltid är studenter som är på jakt efter små lägenheter i Stockholm till i princip vilket pris som helst.

Men vad kan du som spekulant egentligen göra för att undvika att bli lurad? Gunilla Hörndahl på bedrägeriroteln i City har några tips.

– Det man kan tänka på är att kontrollera med hyresvärden och hyresgästföreningen vem som hyr lägenheten och att den får hyra ut i andra hand. Man kan också åka till adressen och se ifall det finns en lägenhet överhuvudtaget. Ibland har det varit ett garageutrymme som man försökt hyra ut. Desto mer man kontrollerar innan ju säkrare blir affären, säger Gunilla Hörndahl, bedrägeriroteln vid Citypolisen.

Pär Sandström
par.sandstrom@sr.se