Biodlingar finns på flera tak i Stockholms innerstad.Foto: Annika af Klercker/Scanpix.
Stockholm

Allergiförbundet ogillar biodlingar i Stockholm

1:44 min

Allergiförbundet är kritiska till att biodlingarna ökar i innerstaden. Biodlingar finns på flera tak i centrala delar av Stockholm och vid ett par tillfällen har bisvärmar irrat iväg och hamnat mitt bland folk ute på stan.

Ingalill Bjöörn är ordförande i Allergiförbundet. Hon tycker att folk som startar biodlingar är för dåliga på att ta reda på vilka risker som finns.

– Jag tror att många som har bi- och getingallergi kanske har flyttat in till städerna för att risken ska minska för att få stick, säger hon.

Vad är det ni konkret är rädda för?

– Det är väl att någon ska få ett allvarligt stick som leder till en allergichock och i värsta att man inte klarar och överlever det, säger Ingalill Bjöörn.

För den som är allergisk mot bin och getingar kan ett stick bli väldigt allvarligt, i värsta fall kan allergichocken vara dödlig. De som är allergiska kan få behandling som gör att de tål några stick men för den som inte vet att den är allergisk kan ett stick innebära stort obehag och en fara för livet.

Ingalill Bjöörn vid Allergiförbundet tycker att de som har biodlingar måste tänka på vilka konsekvenser det kan få för dem som bor i stan.

– Det är ändå minst en tredjedel av svenska folket som har någon form av allergi. Om man då inte tittar på allas synpunkter så missar man mycket. Då kan det ju vara så att en allergiker faktiskt tvingas att flytta härifrån och vart ska man då ta vägen, säger hon.

Carolina Lisslö är vd för Beeurban som är en av de grupper som odlar bin i Stockholm. Hon tycker att man måste skilja mellan bin och getingar. Getingar kommer till den mat vi äter medan bin bara äter pollen och nektar. Hon ställer sig därför frågande till kritiken mot att biallergiker skulle behöva vara rädda för bin i stan.

– Jag förstår inte riktigt den kritiken för det beror ju på hur man utsätts för getingar versus bin. Sannolikheten att bli stucken av en geting är ju mycket mer påtaglig framför allt inne i städerna eftersom de kommer till våra grillpartaj eller vår kräftskiva, säger Carolina Lisslö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista