Mats-Åke Gustavsson, en av initiativtagarna till projektet att rusta upp gamla cyklar. Foto: Mikaela Rydberg/SR Uppland
SIGTUNA

Gamla cyklar ska räddas

1:13 min

Övergivna cyklar ska renoveras istället för att skickas till skroten. Det tycker Sigtunahem som har startat ett projekt där ungdomar med funktionsnedsättningar ska få rusta upp de gamla åken, som en del av sin dagliga verksamhet.

Sigtunahems Mats-Åke Gustavsson är en av initiativtagarna:

– Det är nästan så man gråter när man ser vilka fina cyklar vi har slängt. Vi är tvungna att göra cykelrensningar då och då, och då har det gått till skroten. De är ju så fräscha, cyklarna. Det behövs lagas punka, byta nån sadel, se till så att bromsarna funkar, smörja upp dem, pumpa och du har en schysst cykel.

Cyklarna samlas in av Sigtunahem, som också står för lokalen för cykelreparationerna, men de som ska ska rusta upp cyklarna är LSS-berättigade ungdomar. Via via kommunen får de handledning i enklare cykelreparationer som en del av sin dagliga verksamhet. LSS, lagen om stöd och service, beviljar personer med funktionsnedsättningar olika insatser.

Sedan två år anlitas ett socialt företag som sysselsätter just ungdomar som omfattas av LSS. De utför enklare underhåll som att klippa häckar och liknande.

Mats Åke Gustavsson tycker att det har varit en positiv erfarenhet, och tt föreslå ett samarbete med socialförvaltningen i cykelåtervinningen var naturligt:

– Då frågade vi kommunen om de är intresserade, och de var ju med på tåget, så det är ett bra samarbete då. Framöver skulle vi gärna vilja ha en låna här-lämna där verksamhet. Och skulle nån cykel försvinna så har vi alltid nya på lager som vi kan renovera upp, säger Mats-Åke Gustavsson.


Mikaela Rydberg, P4 Uppland
mikaela.rydberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista