Delar av discgolfbanan kan tvingas flytta. Foto: Elisabet Andersson, P4 Stockholm

Begravningsplats kan innebära slutet för frisbeegolfbana

1:54 min

Det första planförslaget för den nya begravningsplatsen på Järvafältet ligger ute på samråd. Enligt förslaget kommer den första etappen delvis att ligga på den plats, där det idag finns en frisbee-golfbana.

Mats Löf, som driver banan, är minst sagt missnöjd.

--Heligt förbannad på den här mycket odemokratiska processen.

Men det behövs väl en begravningsplats. Om du bara behöver flytta ett par av banorna är inte det bra då?

– Nä, det kommer att bli en gles begravningsplats på 50 hektar som utrotar allt friluftsliv. Det är framför allt disc-golfen, skärmflygarbacken. Alla öppna ytor som kan användas till att kicka lite boll.

Vad kommer du att göra om du behöver flytta några banor?

--Nästa år kommer banan att läggas ner, om förslaget går igenom.

Hur tror du att det går? 

– Det är fifty/fifty.

Behovet av gravplatser är stort i Stockholm. Därför har politikerna beslutat att bygga en ny begravningsplats på Järvafältet. Begravningsplatsen kommer att rymma runt 10 000 gravar och blir ungefär lika stor som en tredjedel av Skogskyrkogården.

Nu börjar planen för den första etappen ta form och den är nu ute på samråd. Men där det i framtiden kan bli begravningsplatser har det sedan 1995 funnits en frisbee-golfbana - Järva disc-golf-park - och om planerna går igenom betyder det slutet för banan, säger Mats Löf som drivit banan sedan starten.

Men Ulrika Egerö, översiktsplanerare och ekolog på Stockholms stadsbyggnadskontor, säger att ingenting ännu är bestämt och att det bara handlar om att flytta några av banorna.

– Den första etappen föreslår vi ska vara på några banor som då skulle behövas flyttas till ett annat håll inom samma område.  Men det är ju också något som ingår i det man kan tycka till om just nu.  Det här är ett förslag från vår sida.

Och disc-golf-spelarna Fredrik Hulinder och Stefan Hellgren tycker att det vore synd om banorna måste flyttas.

– Det låter tråkigt om de måste ändra banan. Det är verkligen en jättefin bana.

-- Det är jättetråkigt. Det vore verkligen roligt om den fick finnas kvar.

Alla som vill lämna synpunkter på planen för begravningsplatsen kan göra det via Stockholm stads webbplats, stockholm.se, fram till den 15 oktober.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista