Borgerliga vigselförrättare ska granskas. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.
LÄNET

Vigselförrättare ska granskas

1:53 min

Länsstyrelsen i Stockholm ska ta krafttag mot oseriösa vigselförrättare.

Borgerliga vigselförrättare får inte ta betalt för sina tjänster av brudparet men Länsstyrelsen misstänker att det ändå sker. Eva Lundgren Axell är tillsynschef på Länsstyrelsen.

--Vi har fått kontakt med folk som hör av sig och frågar om det kostar för att få en vigsel förrättad. Vi har också fått anmälningar även om det är en försvinnande lite del. Men den bedömningen vi gör det är att många människor förutsätter att det ska kosta pengar, säger Eva Lundgren Axell.

Men så är det inte. En vigselförrättare är en företrädare för det allmänna, det är ett hedersuppdrag som oftast politiker eller kommuntjänstemän får. Ersättningen är 110 kronor för en vigsel och ytterligare 30 kr per vigsel om det sker på samma dag. Eva Lundgren Axell säger att vissa vigselförrättare kräver mer än så.

– Det händer att de tar betalt någonstans mellan 2, 3 ända upp till 5000 kronor. Man får heller inte begära att få en present, en gåva utan det ska inte vara en förtäckt betalning. Det ska inte kosta någonting att bli vigda, säger Eva Lundgren Axell..

Hur vanligt är det här tror du?

– Jag tror att det finns ett mörkertal. Om vi har 6000 vigslar så kanske vi får totalt ett 50-tal anmälningar varav fem är skriftliga och det kan man tycka är lite, under en procent, men vi tror att mörker talet är stort, säger Eva Lundgren Axell.

Länsstyrelsen ska kontrollera 33 av länets 291 vigselförrättare. De ska ringa upp minst tre brudpar per vigselförrättare och fråga om dem om de har betalat för att vigas.

– Vi vill helt enkelt göra en temperaturmätning, säger Eva Lundgren Axell.

Eva Lundgren Axell tycker att ersättningen till vigselförrättare är för lågt och tror att en höjning till omkring 500 kronor per vigsel vore på sin plats:

– Jag kan se att det finns fog för att kanske göra en höjning eftersom det här många gånger är på arbetsdagar där den här politikern eller tjänstemannen arbetar normalt sett, på fritiden. jag tror inte att det skulle göra någonting om det kostade 500 kronor men det är min privata uppfattningsäger Eva Lundgren Axell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista