Polisen syns allt mer i sociala medier.
STOCKHOLM

Polisen syns mer i sociala medier

Polisens närvaro på sociala medier har ökat den senaste tiden.

Under ett knappt år har polisen arbetat med att märkas mer.  Robert Kindroth är adminstratör för södermalmpolisens Facebookgrupp.

– Än så länge har det inte blivit någon inbördes tävling, men vi berömmer varandra när vi skriver bra statusar, säger Robert Kindroth.

Polisen på Södermalm har funnits tillgängliga på Facebook under drygt ett år. Robert Kindroth beskriver deras följare i huvudsak som boende på Södermalm, något som han tycker är bra för att det finns en lokal aspekt i polisens arbete på Facebook. Och faktum är att det händer, att Robert Kindroth känner sig som en mer närvarande polis, när han loggar in på Facebook.

– Folk som vi kanske aldrig skulle ha prata med annars kommer till oss på det viset. Vi är fortfarande ute på gatan och patrullerer, men när jag svarar på en fråga på Facebook så är det inte bara den som ser svaret, utan jag når ut till tusentals fler. Det blir som en stor megafon, säger Robert Kindroth.

Men det betyder också att det gäller för polisen att vara försiktig med vad man lägger ut. För bara denna sommar så har de blivit både hyllade för att ha hittat en nalle, men också fått kritik för att bland annat ha sökt en väskryckare med ett romskt utseende.

Men i huvudsak tycker Robert Kindroth att polisens närvaro på Facebook har varit lyckad. Men han poängterar att det gäller att vara försiktig med vad man lägger ut.

– De sociala medierna har en otrolig kraft. Våra följare kan dela och gilla och på det sättet sprida vår information till deras vänner. Men även media kan snappa upp det vi skriver och då kan det få en ännu större spridning. Så vi har ett otroligt verktyg som det gäller att vårda och inte missbruka, säger Robert Kindroth.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista