Huddinge

Skyddsombud kräver kartläggning av barnmorskors arbetssituation

1:46 min

Barnmorskorna och undersköterskorna på förlossningsavdelningen på Huddinge sjukhus har en stressig arbetsmiljö och mår dåligt. Nu kräver de att Arbetsmiljöverket reagerar mot arbetsgivaren.

– De kopplar inte av på fritiden. Och de kan inte sitta och äta i lugn och ro. Man sitter och tittar på monitorer i lunchrummet, man får gå ifrån sin rast. De mår inte bra, säger huvudskyddsombudet Rune Engleskär.

– De blir långtidssjukskrivna, korttidssjukskrivningarna.

Arbetssituationen för barnmorskorna och undersköterskorna på Förlossningen vid Huddinge sjukhus har länge varit bekymmersam. I två års tid har de påpekat för sina chefer att de är underbemannade, men har inte fått gehör.

Därför vänder sig nu skyddsombuden från Kommunal och Vårdförbundet till Arbetsmiljöverket.

Förutom stress och ökad ohälsa, är man också oroad över risken för smittspridning på avdelningen, det säger huvudskyddsombudet Rune Engleskär

– Det är att man inte hinner skydda sig själv om det kommer en smittsam patient. Man har inte hunnit städa rummen ordentligt när man har haft en smittad patient.

Skyddsombuden kräver att arbetsgivaren innan den 1 september ska kartlägga arbetssituationen och sedan göra något åt bemanningen.

Radio Stockholm har sökt ansvarig chef på sjukhuset, utan resultat. Men i en skrivelse till skyddsombuden säger den tillförordnade verksamhetschefen att en utredning om arbetssituationen måste göras först efter semestrarna när ordinarie chefer är åter på plats, och att man först då kan vidta nödvändiga åtgärder.

Men Rune Engleskär tycker att situationen är akut.

– Man kan inte vänta med någonting när man ser att personalen mår så dåligt. Om du ringer till brandkåren så kan du inte vänta till efter semestern och börja släcka en brand.

– Här ska man ha handlingsplaner och beredskap om det blir tung arbetsbelastning, säger Rune Engleskär.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista