1 av 2
Polisens avspärrning utanför spelklubben Oasen i Ronna, Södertälje. Foto: Simon Paulin/ Scanpix
2 av 2
Klicka för grafik över Södertäljenätverket. Grafik: Martin Thelander/Sveriges Radio.

Dom i rättegång mot Södertäljenätverket

1:24 min

I dag kommer domen i en av de mest omfattande rättegångarna i Sverige någonsin, rättegången mot det så kallade Södertäljenätverket. Totalt är 20 personer åtalade, bland annat för mord, människorov och utpressning.

Rättsprocessen mot det kriminella Södertälje Nätverket har kallats Sveriges första maffiarättegång. Åklagarna har försökt bevisa att det här är ett kriminell nätverk med maffiliknande struktur med ledare och kaptener som jobbar efter order.

Sammanlagt står 20 personer inför rätta. De är misstänka för bland annat mord, medhjälp till mord, anstiftan till mord, grov utpressning och människorov.

Fokus ligger på två huvudmän. Ledarfiguren för Södertälje Nätverket som bland mycket annat är åtalad för anstiftan till mord.

Den andra personen är ledarens kusin, också känd som torpeden. Han är misstänkt för bland annat ett mord och medhjälp till mordet på två bröder på klubb Oasen i Ronna sommaren 2010. Brott han misstänks ha begått innan han fyllt nitton år.

Hälften av de åtalade har redan släppt på fri fot i väntan på dom. Åklagarna tror att de övriga häktade kommer få fängelsestraff, frågan är bara för vad. Morden är centrala i det här målet och åklagarna ser gärna fällande domar där, men för att gardera sig har åklagarsidan backat upp med de andra åtalspunkterna.

Målet kommer gå vidare till hovrätten och en slutgiltig dom där kommer troligtvis i början av nästa år. Men för polisens del fortsätter arbetet. Den organiserade brottsligheten i Södertälje beskrivs som en pyramid med tre nivåer. Nu riktar sig polisen in sig på nivå två och ett där personer med dolda kopplingar till Södertälje Nätverket tvättar och omsätter pengarna.

Södertäljemålet

  • Den 23 december 2009 sköts en man med anknytning till X-team Södertälje till döds på spelklubben Oasen i stadsdelen Ronna.
  • Den 1 juli 2010 mördades två bröder till X-teams ledare på samma plats. En av dem spelade i fotbollsklubben Assyriska.
  • Majoriteten av de 20 åtalade är misstänkta för att ha varit delaktiga i morden. Åtalet innefattar även människorov, vapenbrott och flera fall av grov utpressning.
  • Straffskalan för mord är tio år till livstid, för människorov fyra år till livstid och för grov utpressning ett till sex år.
  • Rättegången inleddes i november och avslutades i maj.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista