Södertälje

Livstids fängelse för ledaren i Södertäljenätverket

1:37 min

Idag kom domarna i målet mot det kriminella Södertäljenätverket. Ledaren döms till livstids fängelse. Han fälls på nio åtalspunkter, bland annat för anstiftan till mord, människorov, utpressning och grovt rån.

Den 31-åriga mannen fälls på nio av åtalspunkterna, däribland anstiftan till mord, människorov, utpressning och grovt rån. Ytterligare 15 män döms till långa fängelsestraff. Två får sluten ungdomsvård och två frias. 

– Domen är ett resultat av en sammantagen bedömning av den bevisning som har åberopats i målet, säger rättens ordförande Katarina Wingqvist Ekholm.

Försvaret har hela tiden sagt att det här bara är ett indiciemål.

– Ja om du menar att det inte finns några erkännanden rakt över så är det ju korrekt, det finns det inte. Utan det är annan bevisning som har lagts fram och som vi har värderat och bedömt och som i flera fall har lett till fällande domar.

Hur viktig har telefonavlyssningen och telefontrafiken varit?

– Den har varit central, säger Katarina Wingqvist Ekholm. 

Tingsrätten var enig i sin dom. Den gick på åklagarens linje och valde att döma nätverkets ledare till livstids fängelse. Han fälls på nio åtalspunkter, bland annat för anstiftan till tre mord. Det var han som gav order om morden.

Ledarens högra hand döms till tolv års fängelse för mord, medhjälp till mord, människorov och olaga tvång.

Totalt 20 personer stod åtalade för bland annat mord, medhjälp till mord, anstiftan till mord, grov utpressning och människorov.

16 personer döms till långa fängelsestraff, alltifrån livstid till ett år och sex månaders fängelse. Två av de åtalade har frikänts. Ytterligare två unga åtalade döms till sluten ungdomsvård, ett år och fyra månader respektive två år.

Rätten anser att det är bevisat att det finns ett organiserat nätverk i Södertälje, ett nätverk med en tydlig ledare som ger order om i stort sett allt.

Rätten tycker också att det är bevisat att alla de som nu fällts -  även de två yngsta medlemmarna, bara 16 och 17 år gamla - var med på planerna om att mörda de två bröderna på spelklubben Oasen i Ronna sommaren 2010.

– En viktig fråga var ju om det över huvud taget finns ett kriminellt nätverk i Södertälje och hur det i så fall leds och styrs. I de delarna har tingsrätten, vad jag kan förstå, delat vår uppfattning, säger Tora Holst, en av åklagarna i målet.

Mannen som pekas ut som ledare fälls och får livstids fängelse. Var det den viktigaste punkten i åtalet?

– Naturligtvis är den som leder det här nätverket en oerhört väsentlig person, säger Tora Holst.