Domen är ett första steg mot ett Södertälje utan organiserad brottsligehet säger Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande i Södertälje. Foto: Elisabet Andersson P4 Stockholm
SÖDERTÄLJE

Domar mot Södertäljenätverket första steget

1:45 min

Fängelsedomarna igår mot medlemmarna i det kriminella nätverket i Södertälje är ett första steg mot att bli av med den organiserade brottsligheten i staden.

Det säger kommunstyrelsens ordförande i Södertälje, socialdemokraten Boel Godner.

– Jag kände att det här är viktigt för Södertälje, att människor döms, att samhället visar att det inte är OK att bygga upp parallella strukturer till det samhälle som vi har. Det är första steget i att bli av med den organiserade brottsligheten i Södertälje, säger Boel Godner.

Hur kommer det att påverka kommunen tror du?

– Jag tror att det kommer att vara lugnare i Södertälje. Men icke desto mindre måste vi fortsätta det förebyggande arbetet för att förhindra nyrekrytering till den organiserade brottsligheten - så klart, säger Boel Godner.

Igår dömdes närmare 20 personer från det så kallade Södertäljenätverket för grova brott. Nätverket har under fler år ägnat sig åt kriminell verksamhet i Södertälje och deras livsstil med mycket pengar och fina prylar har lockat in unga i nätverket. Därför är det ungdomar som Södertälje kommun satsar på i sitt förebyggande arbete mot kriminalitet.

– Vi prioriterar arbetet med ungdomar. Att tidigt identifiera unga människor som är i riskzonen att komma in i kriminella gäng. Det gör vi dels genom social insatsgrupper, sedan har vi trygghetsvärdar, vi har avhopparverksamhet, vi har grannsamverkan - det finns väldigt många exempel på vad vi gör. Och det är ingenting som vi slutar att jobba med nu utan jag vill säga att det är ett långsiktigt arbete som kommer att pågå i många år, säger Boel Godner.

Från och med årsskiftet kommer Södertälje kommun också att inrätta en social investeringsfond med en grundplåt bestående av förra årets budgetöverskott på 24 miljoner.

– Verksamheter inom kommunen ska kunna söka de här pengarna ur den här fonden och det ska vara långsiktigt arbete. Vi tror att det finns många goda idéer som inte har kommit fram ännu, säger Boel Godner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista