Kopparstölder är en orsak till att tåg försenas och ställs in. Arkivfoto: Johan Nilsson/Scanpix.

Kopparstölder ett samhällsproblem

"Omvänd moms försvårar oseriös handel"
1:25 min

Stölder av koppar, exempelvis vid järnvägen, kommer att fortsätta att öka i Stockholmsområdet. För att minska marknaden för stulen metall är det viktigt att komma åt oseriösa handlare, menar branschorganisationer.

– Just nu är det ganska enkelt att komma över råvaror i samhället, och då fokuserar man på koppar, säger Felix Lindberg, styrelseledamot vid branschorganisationerna Svenska Järn samt Återvinningsindustrierna.

Stoppet i pendeltrafiken mellan Kungsängen och Nynäshamn i tisdags, berodde på just kopparstöld vid Kallhäll.

De ökande metallpriserna de senaste åren har gjort koppar stöldbegärlig.

De största mängderna stjäls från industrin och metall- och skrothandelsbranschen. Inom branschen arbetar man med att få bort oseriösa handlare.

– Vi har inom båda branchorganisationerna tagit bort checkar och kontanter och vi har även legat bakom lagförslaget som nu förhoppningsvis går igenom. Att det blir omvänd moms vilket kommer att försvåra för den här typen av verksamhet.

Regeringens lagförslag är tänkt att komma åt momsfuskande skrothandlare. Branschorganisationerna kommer även kräva att deras medlemmar DNA-duschar metallen för att kunna spåra den.

Men det krävs att flera samhällsaktörer samarbetar för att få bukt med problemet. Polisen tar problemet på större allvar nu och har förbättrat sina arbetsmetoder, säger Felix Lindberg.

Även kommunerna borde hjälpa till. Återvinning är anmälningspliktig verksamhet och miljöinspektörerna kan genom tillsyn komma åt de oseriösa skrothandlarna.

-- För jag gissar att de som köper den här typen av material, de är nog inte de bästa på att hantera miljön heller, säger Felix Lindberg, styrelseledamot vid branschorganisationerna Svenska Järn samt Återvinningsindustrierna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".