FOTO: Josefin Lilja SR/Uppland
KNIVSTA

Gasexplosion i Knivsta orsakade svårsläckt brand

"En tjock svart rökpelare mot himlen"
1:06 min

En explosion som inträffade på gasbolaget Agas anläggning i Knivsta strax innan klockan 14 på måndagen orsakade en svårsläckt brand, som var under kontroll först vid 19-tiden på måndagskvällen.

Branden efter explosionen var vid 19-tiden på måndagskvällen under kontroll. Tidigare under kvällen spärrades ett område med ett avstånd på 1 000 meter av, eftersom det fanns acetylenflaskor kvar i anläggningen, och risk för fler explosioner. 

Det avspärrade området minskade senare under kvällen till 300 meter, för att vid 20.30-tiden släppas helt.

– Det finns gasflaskor kvar i byggnaden, men de ska vara tomma. Men i och med att vi inte vet det helt säkert, tar vi det säkra före det osäkra, sa Mari Olsén, brandingenjör på Södertörns brandförsvar, tidigare under kvällen.

Räddningstjänsten beräknade på måndagskvällen att släckningsarbetet inte skulle vara helt avslutat förrän på tisdag förmiddag.

– Branden är under kontroll, men vi kommer att ha personal på plats till i morgon förmiddag, säger Olsén.

Två personer fick brännskador under explosionen och fördes till Akademiska sjukhuset i Uppsala, enligt räddningstjänsten. Enligt TT som pratat med styrkeledaren Urban Pettersson vid räddningstjänsten skadades de lindrigt.

– De har fått brännskador på bland annat händer och armar, men det är inte allvarligt, sade Urban Pettersson, styrkeledare vid räddningstjänsten i Attunda till TT.

En del boende i Alsike fick under dagen evakueras, och en uppsamlingsplats upprättades vid Sankta Maria kyrka i Alsike för de som inte kunde ta sig hem. Men på måndagskvällen minskade avpärrningarna och berörde bara industriområdet.

– Alla boende ska kunna ta sig hem till sina bostäder, även om man får åka en omväg kring det avspärrade området, säger Mari Olsén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".