1 av 3
Foto: Anders Wiklund/Scanpix
2 av 3
Jimmy Lidberg med sin bronsmedalj. Foto: Mats Fagerström.
3 av 3
Foto: Anders Wiklund/Scanpix
os-brottning

Video: Lidberg tog OS-brons - i sin sista match

Jimmy Lidberg: "Att komma ut med ett brons känns som ett guld för mig"
1:55 min

Jimmy Lidberg såg till att det blev en svensk OS-medalj även under tisdagen när han vann brons i 96-kilosklassen i Grekisk-romersk stil.

Lidberg var illa ute i bronsmatchen mot vitryssen Tsimafei Dzeinitjenka men lyckades samla sina sista krafter i den tredje perioden och med en rullning knipa den poäng som behövdes för att säkra medaljen.

– Som jag sagt några gånger, med de här förberedelserna jag har haft... För mig personligen och för min tränare Igor, för min familj, har det varit ett så tufft år. Man kvalar in till OS och tänker att "nu kör vi", och så går allting bara åt helvete, säger Lidberg, som fick den sista uppladdningen förstörd av sjukdom, till Radiosporten efter bronsmatchen.

– Skador har förstört jättemycket, ingen sparring... Det är tusen saker som har varit fel. Att komma ut med ett brons känns som ett guld för mig.

En skön revansch för Lidberg som åkte på en frustrerande förlust i kvartsfinalen mot ryssen Rustam Totrov, där domarna hade lika stor del att göra med matchens utgång som brottarna själva.

Då var svensken förtvivlad efter att han först signalerat för svensk poäng för att sedan ändra sig.

"Det är tråkigt att det spelar in en sådan här bedömningssak", sa svensken då till Radiosporten.  

Men efter ett tufft återkval fick Lidberg chansen i bronsmatchen. En chans som han gjorde det bästa av, och efteråt kunde utpumpad Jimmy Lidberg brista ut i glädjetårar efter att han säkrat sin första OS-medalj.

– Om man vinner en medalj utan att ha kämpat för den så finns det ju  ingen glädje heller, utan det är ju vägen fram som gör det. Det har varit jäkligt mycket kriga för den här medaljen.

– Sen är det så skönt också att jag avgör själv. Jag är jättesvettig, han är jättesvettig, jag är helt slut. Det ska inte gå att göra den där grejen, coh det gör det ännu bättre.

Blir det en fortsättning för brottaren Jimmy Lidberg?

– Nej. Med de skadorna jag har nu så tror jag inte det. Familjen har sagt att de är med i fyra år till om jag vill. Men jag har två barn, det är jobbigt att vara ifrån dem så mycket. det rä nummer ett, för barnens skull. Sen med motivationen, med skadorna jag har nu, det är nummer två. Det ör att jag tror det var min sista match.

Mats Fagerström, London
mats.fagerstrom@sverigesradio.se

Christoffer Brandt
christoffer.brandt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".