Stockholm

Rätt till bistånd för eget tonårsrum

En familj som tyckte att en 12-årig dotter och en 15-årig son inte skulle behöva dela rum, och därför sökte bistånd, har fått rätt av Förvaltningsrätten i Stockholm. Det skriver Dagens Nyheter.

Familjen flyttade till en lägenhet som var drygt 1 500 kronor dyrare per månad, och när de ansökte om högre bistånd sa socialnämnden i Hässelby-Vällingby i västra Stockholm nej.

Men förvaltningsrätten i Stockholm gör en annan bedömning, och hänvisar till barnens behov av personlig integritet. Domstolen anser att den synpunkten är extra viktig då barnen är av olika kön och bägge på väg in i puberteten.

Stadsdelsförvaltningen har inte bestämt om den ska överklaga domen.

Carina Johansson-Cronwall, enhetschef i stadsdelen, säger till tidningen att det är en intressant diskussion ur ett allmänt perspektiv, och att det i Storstockholm finns många väletablerade familjer där även stora barn delar rum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".