Astrid Lindgrens barnsjukhus. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
Solna

Dråpmisstänkt läkare behandlades korrekt av polis

Polisen gjorde inga fel mot den läkare som misstänktes ha orsakat ett spädbarns död på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna, men som senare frikändes. Förundersökningen är nedlagd.

Chefsåklagare Håkan Roswall har lagt ner ner förundersökningen om misstänkt tjänstefel.

Läkaren anser sig ha blivit illa behandlad på nio punkter av polis och åklagare och kritiken mot polisen kan vara befogad på två punkter men dessa bedöms som ringa tjänstefel och är inte straffbara.

– Försummelserna kan bedömas som ringa tjänstefel och då är de inte straffbara. I övrigt är kritiken inte korrekt eller starkt överdriven, säger Håkan Roswall till TT.

Den ena gäller att kvinnan aldrig fick veta vad hon misstänktes för när hon hämtades av polisen på sjukhuset och den andra avser en begäran av kvinnan att få en förteckning över de beslag polisen gjorde i hennes bostad.

Kritiken mot åklagarna har tidigare avfärdats av Riksåklagaren.

En av de grövsta anklagelserna gällde ett påstående om att kvinnan blivit misshandlad och bestulen i arresten hos polisen natten till den 6 mars 2009. En arrestvakt delgavs misstanke om misshandel.

– Ord står här mot ord. Det finns inga skäl att tro att kvinnan i detta fall är mer trovärdig än arrestvakten, tvärtom, fortsätter Håkan Roswall.

Läkaren misstänktes för att ha dödat ett spädbarn på Astrid Lindgrens barnsjukhus i september 2008 sedan höga halter av sömnmedlet tiopental hittats i barnets kropp. Hon åtalades i februari 2010 misstänkt för dråp. Först tre år senare, i oktober förra året, slutade den utdragna processen med en friande dom.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista