Stockholm

Dom om eget rum blir vägledande

1:22 min

En familj har fått höjt bistånd för större boende eftersom barnen skulle ha eget rum. Den nya större lägenheten kostade mer och socialtjänsten sa först nej men ärendet överklagades till domstol som gav familjen rätt. Och nu kan domen bli vägledande i ändra liknande ärenden, säger Karin Johansson som är tilförordnad chef för socialtjänsten i Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning.

– Den kan ju bli prejudicerande men nu ska vi analysera domen och ta ställning till ett eventuellt överklagande och det ska vara inne till Förvaltningsrätten den 16 augusti. Det är också viktigt att stadens förvaltningar har klara riktlinjer för hur sådana här frågor ska hanteras.

Vad händer om domen blir vägledande?

– Det får vi se i ett senare skede.

När en familj i Hässelby ansökte om mer bidrag för att kunna betala hyran till en större lägenhet där barnen skulle slippa dela rum, sa socialtjänsten i Hässelby-Vällingby nej. Man tyckte att familjen redan hade en så kallad skälig levnadsnivå.

Men Förvaltningsrätten gör en annan bedömning och hänvisar till barnens behov av personlig integritet. Domstolen tycker att det är extra viktigt eftersom barnen har olika kön och båda är på väg in i puberteten.

Men är det inte rimligt att barn ska få ha ett eget rum?

– Det kan inte vi uttala oss om idag utan vi följer ju socialtjänstlagen.

Men ett eget rum är viktigt, ja det tycker i alla fall Karin Zaluha som är 14 och och har eget rum.

– För mig är det väldigt viktigt, för det är min fristad, säger hon.

– För mig är det rätt viktigt att kunna få vara för sig själv, säger Alice Wallsten, även hon 14 år.

Kan man inte vara för sig själv om man delar rum?

– Jo, men det känns bättre att få ha någonting för sig själv, säger Alice Wallsten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista