Felaktigt ifylld ansökan kan göra att vapenlicensen fördröjs. Foto: Fredrik Sandberg/SCANPIX
LÄNET

Ansökningsslarv gör att vapenlicens dröjer

Viktigt med korrekt ansökan
1:01 min

Jägare och vapenhandlare slarvar ofta med ansökningarna om vapenlicens och därför kan det ta onödigt lång tid att få licensen.

Inför höstens jakt är det hög tid att skicka in sin ansökan, det säger Annelie Granstedt, enhetschef vid polisens tillståndsenhet.

– Vi behöver komplettera väldigt många ansökningar, mer än 50 % skulle jag vilja säga. Så jag slår gärna ett slag för att enskilda, men framför allt vapenhandlarna, ser till att det blir korrekt gjort med alla uppgifter, säger Annelie Granstedt.

Så här inför höstens jakt får polisen in mer än dubbelt så många ansökningar om vapenlicenser än under lågsäsong. Det gör att handläggningen nu tar åtta veckor mot normalt tre.

En stor orsak till att det tar lång tid är att många ansökningar inte är ordentligt ifyllda- det gäller att vara noga med till exempel uppgifter om vapnets typ, kaliber och piplängd, hur vapnet ska förvaras och korrekta uppgifter om de eventuella andra vapen man har.

Är det bara rätt så räknar Annelie Granstedt med att alla ska få sin licens i tid.

– Det är vår ambition och vi omfördelar personal till vapenlicenshantering. Ju bättre ansökningar vi får in som är kompletta, ju snabbare kommer det att gå, säger Annelie Granstedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".