LÄNET

Mälarkommuner vill inte betala nya Slussen

1:27 min

Få kommuner i Mälardalen vill vara med och betala för nya Slussen.

Regeringen tycker att kommunerna runt Mälaren ska var med och betala eftersom det handlar om att minska risken för översvämning i hela sjön. Men kommun efter kommun sågar nu förslaget. Uppsala kommunstyrelse är den senaste i raden. Magnus Åkerman, moderat ledamot i kommunstyrelsen i Uppsala.

– Det här är en orimlig uppgörelse där staten bara står för 10 %, 90 miljoner av de planerade 900, och resten ska man lägga ut på ett antal kommuner. Vi tycker att det måste finnas en rimlig fördelning, på samma sätt som när vi pratar vägar, järnvägar eller annan infrastruktur, så finns det ofta en kommunal medfinansierng men det är och förblir i grunden en statlig angelägenhet och det måste fördelas med det för ögonen, säger Magnus Åkerman.

Mälarens vatten måste regleras för att minska risken för översvämningar och då blir ombyggnaden av Slussen i Stockholm en central fråga. Slussen måste byggas om för att kunna reglera större vattenmängder jämfört med idag.

Men det är en dyr historia så frågan om vem som ska betala den måste lösas. I våras kom förslaget att kommunerna runt Mälardalen skulle vara med och dela på notan och under sommaren har svaren från kommunerna börjat komma in till försvarsdepartementet. En efter en sågar kommunerna regeringens förslag. Sammanlagt 12 kommuner har svarat - de åtta Södertörnskommunerna, tre Västmanländska och Uppsala.

Resonemanget går igen i svaren: det är staten ansvar att minska risken för översvämningar i Mälaren. Frågan är om kommuner som exempelvis Uppsala kan bli tvingade att betala.

– Det är klart att det finns statliga tvångsmedel en det är inte så man för en dialog, säger Magnus Åkerman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista