VANVÅRD AV DJUR

Länsstyrelsen hinner inte utreda djurplågerifall

Behöver tre gånger så många handläggare
1:22 min

I dag har Länsstyrelsen 19 djurskyddshandläggare i hela Stockholms län. Men för att hinna utreda alla anmälningar om vanvård skulle man behöva vara nästan tre gånger så många.

Det säger Karina Burlin enhetschef för länsveterinärerna i länet:

– Ja vi hoppas ju det och arbetar för mer resurser hela tiden.

Hur många fler skulle ni behöva vara?

– Totalt 52 stycken skulle vi behöva vara, säger Karina Burlin.

Det är många som fattas?

– Ja , det är det

Det är svårt att hinna med när antalet fall av vanvårdade djur ökar. I helgen häktades en man och kvinna misstänkta för grovt djurplågeri. Paret som är bosatta i Botkyrka ska ha slagit ihjäl en sexmånader gammal valp och även misshandlat och styckat en tio veckor gammal amstaff-valp. De misstänks även  för bedrägeri efter att ha försökt få ut pengar för en av hundarna från sitt försäkringsbolag.

Som Radio Stockholm rapporterade förra veckan har antalet anmälningar om vanvårdade djur ökat de sista åren. Mellan 2010 och 2011 ökade antalet anmälningar från drygt 1 200 till drygt 1 500. Och under 2012 så ser det enligt Länsstyrelsen ut som om antalet anmälningar kommer att bli ännu fler.

Karina Burlin enhetschef för länsveterinärerna hoppas nu på mer resurser:

– Vi kämpar ju för att bli fler iallafall men sedan är det ju så på flera ställen i samhället att det behövs mera pengar. Då är vi ju en av aktörerna som vill ha mer pengar till sin verksamhet.

Sofie Tholerus
sofie.tholerus@sr.se

Anna Björkman
anna.bjorkman@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".