UTBILDNING

Rekordmånga söker till estetiska programmen

0:41 min

Det går bättre och bättre för de estetiska programmen på gymnasiet. Rekordmånga valde estetiskt i första hand förra läsåret.

Det här beror bland annat på att programmet tydligt är ett högskoleförberedande program, något som inte alla program är längre.

– Det kanske var att folk tänkte att man kan gå estetiskt och ändå läsa vidare. Man måste inte bli värsta konstnären bara för att man går estet, säger Ida Hillborg som går estetiskt på Nacka Gymnasium.

Sedan det estetiska programmet blev del av de högskoleförberedande programmen har förstahands-ansökningarna skjutit i höjden, från 4700 stycken 2010, till 11 000 stycken  2011. Alltså mer än dubbelt så många.

Anledningen till ökningen är, förutom att programmet tillhör de populära högskoleförberedande, att det gamla medieprogrammet nu räknas in under estetprogrammet, säger Christina Månberg på skolverket.

Andreas Landmark, P3 Nyheter.
andreas.landmark@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista