Kvinna talar i mobiltelefon. (Kvinnan på bilden har inget med texten att göra). Arkivfoto: Anders Wiklund/Scanpix.
NORRTÄLJE

Stödtelefon startas efter våldtäktsmisstankar mot lärare

"Måste kartlägga vad som kan ha hänt tidigare"
1:39 min

Norrtälje kommun har öppnat en särskild jourtelefon för att möta behovet hos oroliga sedan en 40-årig man häktats misstänkt för våldtäkt mot barn. Mannen har jobbat tio år som lärare i Norrtälje.

– Vi har fått ganska få samtal, men det handlar om oro för just mina barn och hur ska jag agera. Vem ska jag ta kontakt med, säger Åse Modin, är tillförordnad chef på barn och utbildningskontoret i Norrtälje kommun.

Den här mannen har ju tidigare varit anställd som lärare, hur ser du på att han kan ha förgripit sig på fler barn?

– Jag kan inte kommentera det så länge det är en polisutredning, men självklart så måste vi kartlägga vad som kan ha hänt långt tidigare.

40-åringen häktades för en vecka sedan, misstänkt för våldtäkt mot barn. Häktningen gällde våldtäkt på ett barn, men åklagare Lars Tyllered säger att utredningen växer och att det nu ser ut att finnas mer än en målsägande. Våldtäkterna ska ha skett på olika platser i Norrtälje under förra hösten och fram till juli i år.

I Norrtälje kommun ser man nu över om man kunnat förhindra det som hänt men enligt chefen för utbildningsförvaltningen, Åse Modin har man inte gjort några formella fel. Alla som anställs kontrolleras mot polisregistret:

– Rutinen är att vi kontrollerar de som inte är tillsvidareanställda varje år, men de som är tillsvidareanställda kontrollerar vi inte varje år och det får vi se om det finns ett behov utav det.

Om en vecka är sommarlovet slut och i Norrtälje förbereder man nu ett brett stöd ute på skolorna, i första hand på den berörda skolan:

– Det kommer ju finnas lång tid framöver. På andra enheter så är elevhälsoteamen naturligtvis beredd att ta upp och hantera det som hänt. Så alla håller på att förbereda sig.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".