Vy över fjärden vid Arholma dansbana. Arkivfoto: Hasse Holmberg/Scanpix.
SKÄRGÅRDEN

Bytesaffär med skärgårdsöar kan bli av

"Affären är väldigt betydelsefull"
1:41 min

Det kan mycket väl bli en bytesaffär av öar och mark mellan Fortifikationsverket och Skärgårdsstiftelsen. Skärgårdslandstingsrådet Gustav Andersson (C) har tidigare kritiserat verket för att sälja mark med högt allmänintresse.

Men i och med att Fortifikationsverket gått in i förhandlingarna så finns det ett intresse av att byta mark, menar Karl-Martin Svärd, projektledare vid Fortifikationsverket.

Hur stor hänsyn till allmänintresset tar ni vid en eventuell affär?

– Vi tar en mycket långtående hänsyn till det. I och med att vi samråder med Länsstyrelsen och Naturvårdsverket för att kunna söka allmänhetens tillgång till skärgården, säger Karl-Martin Svärd.

Affären handlar om att byta mark på Arholma - Fejan och Huvudskär mot några öar utanför Muskö med mindre naturvärden - och hos centerpartistiska skärgårdslandstingsrådet Gustav Andersson finns en oro att marken försvinner från allmän kontroll. 

Sett till allmänintresset - hur betydelsefull är affären?

– Den är väldigt betydelsefull, både Huvudskär och Fejan hör ju till de områden i skärgården som är mest uppskattade och välbesökta, säger Gustav Andersson.

Fortifikationsverket är den statliga myndighet som äger och förvaltar försvarets mark och anläggningar. I fler fall är det anläggningar som inte längre anses ha nå strategiskt värde och då säljs  de och Fortifikationsverket räknar med ett beslut under hösten.

Ärendet har beretts under sommaren, enligt Karl-Martin Svärd och tidigast under hösten kommer ett beslut att fattas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".