Ett större område i Stockholms innerstad förslås få hårdare parkeringsregler. Arkivfoto: Henrik Montgomery/Scanpix.
STOCKHOLM

Snart dyrare att parkera i Stockholm

"Ska bli lättare att ta sig fram i innerstan"
2:03 min

Det ska bli dyrare att parkera bilen i Stockholms innerstad - dessutom förlängs avgiftstiden och det ska bli färre p-platser på gatan.

– Ja det här är ett förslag som diskuteras i Stockholms stadshus och syftet är det ska bli lättare att ta sig fram i innerstan säger Ulla Hamilton, trafikborgarråd (M) och fortsätter:

– När Stockholm växer så måste man se till att flera människor använder sig av kollektivtrafiken, cyklar eller går och då måste kollektivtrafiken vara attraktiv och då måste bussarna komma fram i stan. Det är det framkomlighetstrategin handlar om i stor utsträckning, säger Ulla Hamilton, trafikborgarråd (M).

Parkeringsplanen är en del iden strategi som politikerna arbetar med när det gäller att göra det lättare att ta sig fram i Stockholm. Syftet är att få bort parkerade bilar längs huvudgatorna så att trafiken kan flyta på, både för bilar, bussar, cyklister och gående och att yrkeschaufförer kan lasta gods utan problem.

Men att höja avgiften och förlänga avgiftstiden med två timmar på morgonen och två timmar på kvällen är något som får både ris och ros av Stockholmarna.

– Det finns väldigt många människor tror jag som jobbar inne i stan och som har som enda alternativ att åka bil till stan och då är det ju väldigt olyckligt att försvåra för dem, säger Björn Bäckström.

– Det behöver nog göras flera olika åtgärder så det kan väl vara en av dom. Det får gärna bli färre bilar i stan, säger Sofie Reutercrona.

Stockholms stad tänker sig också fler parkeringsgarage och har undersökt om det finns några lämpliga ställen och enligt Ulla Hamilton finns det 24 platser främst i innerstan som kan vara lämpade för garage.

Parkeringsplanen är nu ute på remiss och alla kan lämna synpunkter på den fram till mitten av oktober.

– Det som är viktigt är att man sätter sig in i helhetsproblematiken och att vi får en diskussion om hur vi hanterar ett växande Stockholm. när det gäller hur vi hanterar våra gator. Hur ska vi se till att både cykel, kollektivtrafik, gående och bilister får möjlighet att röra sig i Stockholm även framöver när vi växer med två nya SL-bussar varje dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".