Lagen om servering av alkohol i matbutiker tolkas olika. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
ALKOHOLTILLSTÅND

Lag om alkoholservering i matbutiker tolkas olika

"Man ska inte exponeras för alkohol i en matbutik"
1:36 min

Att få tillstånd att servera öl, vin och cider i matvarubutiken har blivit lättare i och med den nya alkohollagen som började gälla för ett år sen. Men kommunerna som är ansvariga för alkoholtillstånden tolkar lagen olika.

Stockholm Stad har gett tillstånd till flera matvarubutiker i Stockholm att få servera alkohol till sina kunder, däribland till en matvarubutik i Liljeholmen.

Men i Åre kommun däremot har man gjort avslag på en liknande ansökan på grund av alkoholpolitiska olägenheter, enligt alkoholanläggare Leif Nord på Socialnämnden i Åre.

Men även om kommunerna kommer till olika beslut när det gäller snarlika fall så säger sig båda kommunerna följa lagen.

– Vi i socialnämnden menar att man inte ska exponeras för alkoholdrycker inne i en matvarubutik. Man väljer att gå in i en matvarubutik och då ska man inte behöva exponeras alkoholdrycker, säger Leif Nord.

Om matvarubutiker får tillstånd eller inte beror inte bara på varje specifikt fall utan också på hur kommunen tolkar riktlinjerna från Statens Folkhälsoinstitutet som ansvarar för tillsynen av hur den nya alkohollagen tillämpas i praktiken.

Eftersom den nya lagen bara funnits i ett år så saknas domstolsbeslut från högre instans, vilket betyder att det inte finns någon rättspraxis som kommunerna måste följa.

I jämförelse mellan Åre Kommun och Stockholms Stad så är det enligt Folkhälsoinstitutet uppenbart att man tolkat alkohollagen olika. Det betyder att företag kan behandlas olika beroende på var i landet de finns vilket Mats Larsson som är tillsynschef på Statens Folkhälsoinstitut inte tycker är bra.

– På Folkhälsoinstitutet eftersträvar vi en så enhetlig tillståndsgivning som möjligt i landet. Vi vill inte att det ska skilja så mycket mellan olika kommuner, säger Mats Larsson. 

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook
och Twitter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".