Landstinget Västmanlands gick ut med information efter att de felaktiga testen uppdagats. Källa: ltv.se
VÅRD

Tusentals graviditetstester dras tillbaka

"Vi vet fortfarande inte orsaken till detta"
1:16 min

10 000 graviditetstester som kan vara felaktiga återkallas från marknaden efter att ett test visat negativt resultat - trots att kvinnan var gravid.

– Vi blev uppmärksammade om det här felet av Karolinska sjukhuset efter att de haft problem med negativt provsvar som visade sig vara fel, säger Björn Gillberg, VD för ANL Produkter AB som tillverkat testerna.

Graviditetstestet har hittills sålts i 10 000 exemplar, till sjukhus och kvinnokliniker i hela landet.

– Vi vet fortfarande inte orsaken till detta, det är något vi utreder, säger Björn Gillberg.

Den felaktiga serien av tester kan ha använts under ett halvår tillbaka. Det var KS i Solna som hittat ett fall där ett test var negativt trots att kvinnan var gravid. Karolinska universitetssjukhuset i Solna, tog då kontakt med företaget, ANL Produkter AB.

– Testet används ju enbart vid efterkontroll av en medicinsk abort för att se om det är klart så att säga. Och då har vi upptäckt att den här inte stämmer utan varit falskt negativ. Och det har gjort att vi tagit bort detta test, säger Lena Marion, docent och överläkare vid Kvinnokliniken vid Karolinska universitetsjukhuset.

Karolinska har upptäckt ett fall. Kan det finnas fler?

– Det brukar ju visa sig ganska snabbt efteråt och nu har det ju gått tre veckor sedan vi tog bort dom. Så visst kan det göra det, säger Lena Marion.

Nu återkallas alla företagets graviditetstester. Men ännu vet tillverkaren av testet inte hur många kvinnor som hittills fått felaktiga provsvar på sin graviditetstest.

– Vi har inte hunnit genomföra någon större studie utan har jobbat med att få tag på de kunder som kan tänkas ha köpt det här testet, säger Björn Gillberg.

Det som finns ute är 10 000 tester, men därmed är det inte sagt att alla har använts.

Kvinnokliniken i Västmanland har hittills testat 205 kvinnor under sommararen med det aktuella graviditetstestet.

Där uppmanar man nu kvinnor som är oroliga ska ta kontakt med kliniken för att göra om sitt test.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook
och Twitter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".