Många ungdomar nämner att de inte vet var de ska ringa när det händer något, säger Niclas Cannerfelt på SL. Arkivfoto: Hasse Holmberg /Scanpix.
STOCKHOLM

Ungdomar önskar fler vuxna i kollektivtrafiken

"Många vet inte var de ska ringa"
1:16 min

Fler vuxna i kollektivtrafiken - det är vad ungdomar som SL fått kontakt med under Ung 08-festivalen, vill ha. Under festivalen finns SL på plats med ett idéplank.

– Det vi får höra från ungdomar framför allt är att de vill se fler ordningsvakter och väktare ute på stationer på kvällar och nätter, det är den största frågan som kommer upp. Och i allmänhet vill de se fler vuxna ute, men inte bara i kollektivtrafiken, utan i samhället. De tycker också det är bra om de får det här trygghetsnumret som vi har inlagt i mobilen och att fler ska känna till det här numret,  säger Niclas Cannerfelt på SL:S trygghetscentral.

I vilken omfattning används det här numret?

– Många visste faktiskt inte om numret innan, men de är oerhört glada över att få det. Många ungdomar nämner också att de inte vet var de ska ringa när det händer något, när de till exempel åker med SL. Om det är en berusad person i tunnelbanevagnen så kanske många inte tycker att de bör ringa 112, för det gör man när något allvarligt inträffar.

Vad gör ni med de här idéerna som ni får från ungdomarna?

– Vi kommer sammanställa alla idéer och förslag i en rapport, säger Niclas Cannerfelt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".