Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
Stockholm

Nu drar renoveringen av Sergels torg igång

"Blir inskränkningar på körbaneytorna"
1:18 min

Idag drar arbetena igång som ska göra det möjligt att dra spårväg city vidare till T-centralen. Sergels torg ska rustas upp i arbeten som pågår i etapper i flera år.

– Den närmaste tiden kommer vi att stänga av gångbanan mellan Muttern och fontänen och ta den i anspråk för att bygga en tillfällig gångbro som vi kommer ha under byggskedet och som hänger ut över Sergels torg. Vi behöver gångbanan som finns idag till köryta sedan, säger Lena Sandelin som är projektledare vid trafikkontoret i Stockholms stad.

Vad är det som gör att den här renoveringen behövs?

– Det går ner fukt i betongkonstruktionen. Man kan jämföra det med badrummet hemma. Där har man ett tätskikt underst och sedan klinkers över, det kan man jämföra med Plattan och asfalten som vi har här ovanpå. Sedan går vi ner till tätskiktet som är gammalt och uttjänst, det är 50 år gammalt. Vi går ner till det, gör rent och tar fram frisk betong. Sedan kommer vi att göra en pågjutning så att vi kommer upp till rätt nivå, lägga på en nytt tätskikt och skyddsbetong tills vi är tillbaka till ytskiktet. Går allt som det ska kommer det att ta sex år.

På vilket sätt kommer stockholmarna att märka av det här under tiden?

– Självklart kommer det att bli inskränkningar på körbaneytorna, vi måste ju ta det i anspråk eftersom vi ska komma åt all konstruktion som finns här under. Men det kommer att vara framkomligt under hela arbetsatiden, dock med färre körfält än vad vi har idag, säger Lena Sandelin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".