Foto: Jan Erik Henriksson/Scanpix
Fotboll - damallsvenskan

Tyresö tog ned Vittsjö på jorden

Referat: Linda Sembrant gör 1-0
0:58 min

Tyresö gav Vittsjö en rejäl fotbollslektion och besegrade nykomlingarna med 5-1.

Tony Gustavsson gjorde sin första match på bänken för Tyresö. I natt lär tränaren drömma skönt om den uppvisning han fick se sina spelare bjuda på.

Vittsjö har chockat fotbollssverige i  år och ligger på en fjärdeplats i tabellen. Det handlade alltså om ett toppmöte på Tyresövallen, men det var klasskillnad direkt.

– Vi var väldigt tydliga med vad vi ville idag, och utnyttjade det på bästa sätt. Vi gör fantastiskt fina sätt och det känns otroligt skönt att det har börjat igen, summerade Tyresös Caroline Seger.

Det stjärnspäckade Tyresö spelade upp hela sitt register och mittbacken Linda Sembrant nickade i den fjortonde minuten in sitt första mål för säsongen. Sedan fortsatte det bara.

Marta stod för ett drömmål, Madelaine Edlund hotade gång efter annan med sin snabbhet och Kirsten Van der Ven visade vilken klassforward hon är.

– Den första halvleken var den bästa vi har spelat under hela året, absolut. Vi behåller bolltempot och Vittsjö fick jobba hårt under hela matchen, sa Seger.

Vittsjö då? Jo, de fick tillslut in en reducering genom amerikanskan Kirsty Yallop. Men mest av allt kunde de precis som alla andra bara njuta av en härlig lektion i hur fotboll kan spelas.

Tyresös storseger att laget nu bara är två poäng efter serieledande Malmö. Och att prata om en Tony Gustavsson-effekt redan nu är inte oävet, enligt Seger.

– Jag tycker att han har kommit in och bidragit otroligt mycket. Han har inte varit här i mer än vecka men han är tydlig med vad han vill göra, sa Seger.


Så var matchen:

Andra halvlek:

94. "Där kommer den befriande signalen som förkunnar att Tyresö vunnit med 5-1. Tyresö imponerade i den här matchen, tveklöst var det så", säger Kenneth Range.

90. "Det är klart sedan länge och det märks också på spelet. Stringensen i Tyresös passningsspel är också borta, men det kanske inte är så konstigt", säger Range.

84. Skymningen drar sig nu in över Tyresövallen och publiken kan just nu i alla fall glädja sig över en dramatisk sensommarhimmel.

75. Mål! Vittsjö reducerar till 1-5!

"Kirsty Yallop kommer märkligt fri innan hon sätter in den till höger. Det föregicks av att Caroline Seger hade ont vid mittplan, och kanske är det anledningen till Tyresös passiva uppträdande", säger Range om målsituationen.

72. Mål! 5-0 till Tyresö!

"Det är utklassning. Det är inget att säga om, tyvärr, för det här är ju ett toppmöte", säger Range när Veronica Boquete pangar upp bollen i nättaket.

63. Tyresö har dragit ned på tempot lite, och känslan är att båda lagen verkar ha tankarna längre fram.

54. Mål! Tyresö gör 4-0!

"Ett inlägg kom från vänster och Van der Ven behövde bara säga god dag och så var det mål. Målet var också välförtjänt, för holländskan har haft många lägen idag", säger Range.

48. "Vittsjö har startat den här halvleken bättre än vad man presterade i den första", säger Range om matchbilden.

45. Den andra halvleken är igång.  

Första halvlek:

45. Den första halvleken är slut, och Tony Gustavsson kunde verkligen inte be om en bättre start på tränarbänken. Vittsjö har inte skapat någonting, och det har varit närmre 7-0 än 3-1.

44. "Det är fråga om total utspelning från Tyresös sida. Vilken succé för Tony Gustavsson, som gör sin första match för Tyresö", säger Range. Matchbilden har alltså inte förändrats.

37. "Det är total dominans från Tyresö nu och de kommer förbi gång efter annnan. Jag fasar för hur det ska sluta för de blåklädda, som är Vittsjö, för de är inte ens tvåa på bollarna", säger Range.

33. Mål! 3-0 till Tyresö!

Marta kommer återigen runt på vänsterkanten och hennes inlägg nickas föredömligt in av Madelaine Edlund som kommer fram på närmsta stolpen! Tungt för Vittsjö nu.

"Ett fenomenalt vackert anfall och ett perfekt avslut av Edlund", summerar", Range

24. "Enligt källor på Tyresövallen var Martas mål det snyggaste av de sju hon gjort i år", underättar Kenneth Range.

18. Mål! Tyresö gör 2-0!

Marta-show! Anfallaren överstegsfintar utanför straffområdet, höjer tempot och är plötsligt fri till vänster. Då drar hon till bollen via ribban och det skottet var otagbart. Vilken start.  

14. Mål! Tyresö gör 1-0!

Tyresö får en hörna från höger där Linda Sembrant når högst! Mittbackens nick är säker och det är Sembrants första mål i år och en drömstart för hemmalaget.

11. "Det är en trevlig inledning på matchen. Vittsjö lyckas inte stänga centralt och då kan Tyresö slå djupledspassningar till den hypersnabba Madeleine Edlund", summerar Range.

6. Tyresö startar riktigt piggt och hotar Vittsjö gång efter annan. Nykomlingarna måste nog hitta på något defensivt om man ska kunna hålla ihop det här.

Min 2. Farligt direkt för Tyresö! Marta kommer runt på kanten och slår in bollen till en framstörtande Kirsten van de Ven. Det läget kunde nog holländskan förvaltat bättre!

"Det var ett nonchalt uppträdande av Vittsjö som låg bakom detta", säger Kenneth Range.

Inför matchen:

Elof Hellström
elof.hellstrom@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".