Stockholms stad har säkrat pengar från svindel i samband med renovering av Söderledstunneln. Foto: Anders Wiklund/Scanpix.
Stockholm

Pengar säkrade efter miljonbedrägeri

" En i kedjan som ljugit "
1:37 min

Stockholm stad har fått tillbaka de pengar som de blivit bedragna på i samband med att Söderledstunneln renoverades. Enligt uppgifter från åklagaren rör det sig om närmare 28 miljoner kronor i falska fakturor.

Per Anders Hedkvist, trafikdirektör i Stockholm stad säger att man säkrat pengarna, bland annat genom att man kunnat stoppa fakturor som varit felaktiga.

-- Dels har vi i slutregleringen kunnat konstatera att det inte finns arbete gjort som motsvarar alla fakturor, så därför vi får återbetalningar.

Det var i juni som Skatteverket upptäckte att Stockholm stad tagit emot en rad falska och uppblåsta fakturor för närmare 28 miljoner kronor under byggarbetet med Söderledstunneln. Två företagare är misstänka för grovt bedrägeri och skattebrott.

Den huvudmisstänkte företagaren var förutom underentreprenör också samordnare av projektet och konsult och hade därför en ledande roll i tunnelrenoveringen.

Enligt polisutredningen hade han inflytande över godkännandet av fakturorna. Han är därför även misstänkt för trolöshet mot huvudman eftersom han varit illojal mot Stockholm stad. Enligt trafikdirektör Per Anders Hedkvist så har det funnits en person i kedjan som ljugit och andra som litat på den.

Trafikkontoret medger att man begått flera misstag och tills vidare stängt av projektledaren för renoveringarna. Mannen är i dagsläget inte misstänkt för något brott.

Men frågan är om Trafikkontoret hade upptäckt bedrägerierna om inte Skatteverket gjort det?

Det är en väldigt hypotetisk fråga, säger trafikdirektör Per Anders Hedkvist.

--Vi vill tro det. Eftersom slutregleringen inte var gjord i det här projektet så hade man inte gjort en fullständig genomgång av faktureringarna, utan det gör man i samband slutreglering. Då bör vi med de rutiner vi har ha upptäckt, men det kan vi inte bevisa. Nu var det skattemyndigheten som gjorde oss uppmärksamma på det här.

P4 Radio Stockholm har varit i kontakt med Ulla Hamilton, trafikborgarråd i Stockholm stad, men hon har valt att inte kommentera ärendet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".