Norrtälje

Journalist hotas efter att ha skrivit om varg

2:08 min

Journalisten Jens Flyckt från Norrtälje har tvingats skaffa larm och rörelsedetektorer runt sitt hus, sedan han hängts ut på en internetsajt som uppmanar till våld mot alla som stödjer vargjakt i Sverige.

– Det har stått en vit Volvo på vår garageuppfart och när jag har gått närmare den såp har den dragit iväg med rivstart. Jag har fått samtal både till hemtelefonen och till min arbetstelefon där ingen säger någonting. Det var först när jag blev uppmärksammad på att den här sajten hade lagt upp mig som varghatare, med namn, bild, adress och telefonnummer, som jag insåg att det här hörde ihop, säger Jens Flyckt.

Förföljelsen, samtalen och uthängningen på den våldshetsande internetsajten PTP, Protect the Predators - eller Skydda rovdjuren - började sedan Jens Flyckt skrivit några nyhetsartiklar om vargstammen i Norduppland. Händelserna har polisanmälts, men utan resultat, säger Jens Flyckt.

– Man får ingen respons från polisen. Anmälningar läggs ner och dessutom så finns det en koppling till polisen som är djupt oroande, säger han.

Den kopplingen har undersökts av bland andra  branschtidningen Jakt & Jägare. Enligt tidningens kartläggning finns det ett samröre mellan den utlandsbaserade sajten PTP och APU som är en svensk ideell organisation som bland annat bekämpar tjuvjakt på varg i Uppland.

Där har sju polismän anställda vid polisen i Norrtälje sedan förra året engagerat  sig på sin fritid. Men i samband med att ett trettiotal får häromveckan dödades av en varg i Riala i Norrtälje framkom nya uppgifter, och polisens enhet för interna utredningar undersöker nu om poliserna fritidsarbete egentligen är lagligt.

– Det får självfallet inte ha inslag av bevakning eller civil olydnad. Om det på APU:s hemsida står att de håller på med bevakningsverksamhet så begär jag in redovisning, säger polisens chefsjurist Jan Nyrén.

Journalisten Jens Flyckt, som tagit del av tidningen Jakt & Jägares internetkartläggning, är själv övertygad om att det han utsatts för har samband med APU:s bevakning av vargarna i Uppland. Hans tilltro till den lokala polisen finns inget kvar av.   

– För Norrtäljepolisen har jag inget förtroende i och med att det är där som de här personerna agerar. Jag tror inte heller att jag kan få den hjälp jag behöver om det händer någonting, säger Jens Flyckt.

Radio Stockholm har sökt polismästaren i Roslagens polisdistrikt, men hon låter hälsa att hon inte vill kommentera det hela så länge polisens internundersökning pågår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista