STOCKHOLM

Kidnappad svensk i Mali: Förhandling pågår

Den 37årige svensk från Stockholmtrakten som kidnappades av en al-Qaida-grupp i Mali i fjol säger att han har haft kontakt med svenska ambassaden och att förhandlingar pågår om att släppa honom.

Svensken framträder i ett nyhetsinslag i den arabiska tv-kanalen al-Jazira, som träffat svensken, hans brittiske och hans nederländske kamrat i öknen.

Av något skäl visar al-Qaida i Islamiska Maghreb (Aqim) upp de tre för al-Jazira. I tv-kanalen vädjar de om att deras regeringar ska förhandla om deras frigivning.

Det exklusiva inslaget är inspelat i norra Mali och innebär den första öppna bekräftelsen på att gisslan åtminstone vid inspelningstillfället var i landet. De intervjuas men tittarna får inte höra dem prata själva.

De tre har helskägg och turbaner och omges av beväpnade män men ger ett till synes friskt intryck. Britten säger dock att han har hudcancer och är osäker på om hans kidnappare ger honom rätt medicin.

Enligt al-Jazira förekommer uppgifter om att Aqim kräver att vissa fångar friges i utbyte mot att gisslan släpps. Aqim har tidigare krävt att en ökänd islamist, Abu Qutada, inte ska utvisas från Storbritannien till Jordanien, där han är efterlyst för terrorbrott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".