På tisdag ska parterna inleda förhandlingar men lärarfacken. Foto: ERIK MÅRTENSSON / SCANPIX
LÄRARLÖNER

Höjda löner krav från lärarfacken

Lärarfacken vill höja sina medlemmars löner med 10 000 kronor i månaden. För mycket anser Sveriges Kommuner och Landsting. Nu väntar medling och om det misslyckas - strejk.

I dagarna börjar skolorna höstterminen. Men avtalsrörelsen har blivit en segdragen process för landets lärare. Läget är nu så pass låst att medlare tar över på tisdag. Om förhandlingarna strandar utesluter inte Lärarförbundet strejk.

-En strejk är en nödvändig missnöjesaktion om vi inte kan komma överens i medlingen, säger Eva-Lis Sirén, Lärarförbundets ordförande.

Metta Fjelkner från Lärarnas Riksförbund utesluter inte heller strejk, men påpekar vikten av att förbunden måste vara överens innan de varslar om konflikt.

I januari krävde lärarfacken med sina runt 200 000 medlemmar en löneökning på 10 000 kronor i månaden. Något arbetsgivarparten Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) anser är för högt.

-Det strider mot våra intentioner om lokal och individuell lönesättning, säger Ingela Gardner Sundström, ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation.

SKL erbjöd i stället en extrasatsning på 1,4 procent över det så kallade märket. Det skulle ge 4 procents ökning i år och 0,2 procent mer än märket för 2013, vilket Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund sade nej till. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".