HUDDINGE

Huddingebor känner sig överkörda av kommunen

"vi gillar när det är tyst"
1:39 min

Boende på Gladö i Huddinge kommun är irriterade på kommunen. Det finns flera olika skäl till det, bland annat vill grustaget i området krossa sten dygnet runt. Något som stör de boende.

– Som alla människor: Vi har ett trivsamt bostadsområde, vi gillar när det är tyst, lugnt och skönt. Det här är väldigt lantligt, naturnära, vi har naturreservaten runt i kring, vi har djurlivet, vi tycker kanske inte att det hör hemma med tung industri i det, säger Jenny Malmén som är ordförande i Gladökvarns fastighetsförening.

Stenkrossen är idag igång från sex på morgonen till sex på kvällen, men nu vill man krossa sten dygnet runt.  Jenny Malmen är orolig för att ännu fler tunga lastbilar ska köra i området. De boende på Gladö vill att kommunen som sålt marken till krossen ska ta sitt ansvar, om krossen nu får bedriva sin verksamhet non-stop:

– Om det verkligen inte finns en bättre plats i Stockholms närområde, då kanske vi får leva med det. Men gör det då så gott det går. Se till att bullerskydda, jobba kontorstider, bygg vägarna så att de är lämpade för de transporter som sker.

Det andra problemet är att kommunen vill dra vatten och avlopp till området och samtidigt bredda bilvägarna. Gladöborna menar att kommunen vill tvinga på dem nya vägar som de anser förstör området. 

- De vill inte heller stå för kostnaderna som kan uppgå till en halv miljon kronor per person, säger Jenny Malmén. Och de vill dessutom tvinga oss att betala för den. Hade det varit ett privat företag som betedde sig så och skickar på dig en vara och du inte har beställ den så hade du inte behövt betala men så gör vi.

VA, bredare vägar och nu stenkrossen som kanske håller på hela natten.

– Ja, då blev det helt plötsligt så kanske det var mer lämpligt att flytta till city om man ska ha både buller och asfalten så försvann väl poängen med Gladökvarn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".