Foto: SVT
Stockholm

Trångt på Stockholms asylmottagningar

" Alla boenden är fulla "
1:10 min

En våg av asylsökande gör att Migrationsverket går på knäna. En bidragande orsak är situationen i Syrien. Det finns plats för 30 000 asylsökande varje år i Sverige, men hittills i år har det redan anlänt 37 000 asylsökande. Många av dem kommer till Stockholms län där situationen nu blir allt svårare,

Fredrik Bengtsson på Migrationsverket i Stockholm säger att det i vanliga fall finns lägenheter att hyra men nu är alla boenden fulla.

--Det gör att vi nu tittar på alternativa lösningar, det kan vara vandrarhem eller stugbyar.

Vi har ju hört att det är problem att hitta kommuner som vill ta emot asylsökande. Varför är det ett problem?

--Det handlar framförallt om att den dagen en person får ett uppehållstillstånd så ska ju han eller hon lämna våra asylboenden och bli kommunplacerad för att kunna påbörja sin etablering i Sverige. Finns då för få platser i kommunerna blir ju den enskilde fast i asylsystemet.

Det har ju två konsekvenser. Det ena är att den ene inte kan börja sin etablering i Sverige. Det andra är att våra asylplatser upptas av människor som faktiskt har uppehållstillstånd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".