Felix Persson, Amaru Garcia, Jonathan Vera och Josh Huhnerfüss på Stockholms hotell- och restaurangskola.. Foto: Peter Johansson/P4 Radio Stockholm.
Stockholm

Avgift på gymnasieskola kan strida mot skollagen

" Alla har inte pengar "
1:32 min

Elever som går på Stockholms hotell- och restaurangskola tvingas betala en depositionsavgift på 700 kronor när dom börjar skolan. Skolinspektionen är kritisk och säger att det är mycket tveksamt om det är tillåtet, då både grundskolan och gymnasieskolan ska vara avgiftsfria.

Eleverna på skolan är mycket upprörda över avgiften. Felix Persson och Amaru Garcia är elever på skolan. De tycker avgiften är löjlig och menar att många kanske inte har pengar att lägga ut.

– De lägger ju in dom på ett konto på banken och tjänar pengar på räntan. Det blir mycket pengar på tre år.

Eleverna som börjar på gymnasieskolan Stockholms hotell och restaurangskola tvingas betala in 700 kronor i förskott till skolan. Eleverna säger att det handlar om en depositionsavgift som skolan behåller till den dagen eleverna slutar på skolan. Om eleverna har sönder något eller slarvar bort exempelvis böcker drar skolan av pengar från dom 700 kronorna.

På Skolinspektionen tycker man det här låter tveksamt, för grund- och gymnasieskolor får inte ta ut avgifter säger Alf Johansson som är jurist på skolinspektionen.

– Skulle man tolka det här som en avgift då är det ju i strid med skollagen.

Jonathan Vera som går på skola har redan betalt in dom 700 kronorna men han tycker det känns fel.

– Mindre pengar i fickan som kunde gå till annat bättre.

Radio Stockholm har sökt gymnasiechefen för en kommentar men har inte nått honom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".