1 av 2
Skylt Sigtuna. Foto: August Bergkvist / SR
2 av 2
Pernilla Bergqvist (FP). Foto: Privat
Sigtuna

Sigtuna vill skydda förföljda författare

"Vi kan göra något konkret här på hemmaplan"
0:57 min

Sigtuna ska bli fristad för förföljda författare. Det väntas kommunen besluta på inom kort. Folkpartisten Pernilla Bergqvist är en av dem som har drivit frågan.

-Vi kände så starkt att vi kan göra något konkret här på hemmaplan till stöd för kampen för det fria ordet. Därför kom vi med den här motionen där vi säger att vi vill göra Sigtuna till fristad för förföljda författare.

Om ett par veckor väntas kommunfullmäktige besluta att Sigtuna kommun ska ansluta sig till ICORN, ett internationellt nätverk som sedan början av 90-talet ger skydd åt författare och journalister som är förföljda i sina hemländer på grund av vad de har skrivit eller sagt.

Fristadskommunen ger en författare bostad och uppehälle under ett eller två år. Enligt Pernilla Bergström kostar det kommunen ett par hundra tusen kronor. Det är ännu inte bestämt när den första fristadsförfattaren kommer att vara på plats i Sigtuna.

Sedan tidigare finns sex fristäder i Sverige, däribland Uppsala. Men Sigtuna är den första mindre kommunen som blir fristad

-Det är jätteviktigt att vi tar det här första steget som en lite mindre kommun och hoppas att andra mindre kommuner följer i vårt spår, säger Pernilla Bergqvist (FP) som drivit frågan.

Gusten Holm
gustav.holm@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".