Yo-Yo Ma, vår tids ledande cellist. Foto: AP Photo/Steven Senne/Scanpix.
KULTUR

"Kultur lika viktigt som politik och ekonomi"

"Musik skapar samhörighet"
2:04 min

I morgon tar den amerikanske cellovirtuosen Yo-Yo Ma tillsammans med Paul Simon emot årets Polarpris.

I motiveringen hyllas han för sin förmåga att arbeta gränsöverskidande, tvärs över kulturer och genrer och själv säger han att musiken är ett av våra viktigaste kommunikationsmedel. Han är också nöjd över att han får träffa Paul Simon.

– Jag är glad att jag får priset samtidigt som honom, det är ganska häftigt, säger han.

Yo-Yo Ma är det musikaliska underbarnet som redan vid ung ålder spelade för både president Kennedy och Eisenhower. Hans karriär har präglats av hans resor där han fört samman sitt eget cellospelande med andra kulturers musik. När många andra i hans position hade kunnat luta sig tillbaka och fortsatt spela sin klassiska repertoar verkar det som att Yo-Yo Ma alltid fortsätter att vara nyfiken. Han säger att mycket av det började i hans barndom då hans kinesiska familj flyttade från Paris till New York. Det gjorde honom van att utforska nya platser:

– Jag föddes in i en kinesisk familj i Paris, Frankrike, växte upp i New York och flyttade till Boston, där jag bor nu. Så de gånger jag flyttat har alltid inneburit att jag tvingats se saker ur så många olika perspektiv.

Yo-Yo Ma är mycket intresserad av vad dom händer i samhället och han säger att i en värld fylld av konflikter och ekonomiska kriser, så hoppas han att kulturen ska få spela en lika viktig roll som politik och pengar eftersom den kan ge oss något få andra saker kan, nämligen en känsla av samhörighet med andra människor.

– Jag skulle gärna vilja tro att kulturen skulle kunna få sitta vid samma bord som politiken och ekonomin. Om de tre motorerna fungerar som de ska, har man också en välmående befolkning, säger han.

Sofia Bagge, Mitt i Musiken
sofia.bagge@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".