Överfulla soptunnor. Arkivfoto: Ingvar Karmhed/Scanpix
BROMMA

Ny soptaxa i Bromma orsakar sopkaos

"Vi har för få sopstationer"
0:33 min

Taxan som infördes i somras innebär att invånarna betalar efter sopornas vikt med syfte att öka källsorteringen. "Det är fullständig katastrof", säger en folkpartist i stadsdelsnämnden.

Vilket man lyckats med - sopstationerna blir snabbt överfulla och politikerna i stadsdelsnämnden har nu kontaktat trafikkonteret för att åtgärda situationen. Trafikkontoren meddelar i sin tur att rutinerna ska "ses över" men utlovar inga förändringar.

Något som gör Isabel Smedberg Palmqvist, folkpartist i stadsdelsnämnden, irriterad.

– Man drar i ena änden av snöret utan att fundera på vad som händer i den andra. Det är fullständig katastrof, säger hon till tidningen Mitt i.

De som ansvarar för tömningen är organisationen FTI, Förpacknings och tidningsinsamlingen. Annica Dahlberg är informationschef där.

– Vi har för få stationer i Bromma, vi skulle vilja ha fler. Så vi jobbar tillsammans med staden på att hitta fler platser, speciellt i Bromma, säger hon till Radio Stockholm.

 Varför är det problem att få till platser?

– Därför att det är mycket mark som används för bostadsändamål och därför är det svårt att hitta platser som är lämpliga för den här typen av verksamhet.

Varför tömmer ni inte oftare helt enkelt?

– Vi har ökat tömningarna i Bromma, och vi kommer att tömma ännu mer vartefter vi får ännu mer material.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".