Journalisten Caroline Engvall deltar i arbetet kring vad hon beskriver som ett komplicerat - men dolt – problem. Foto: Matilda Kihlberg/P4 Radio Stockholm.
STOCKHOLM

Nytt projekt för unga med sex som självskadebeteende

"Beskriver det som ett stort hål i själen"
1:11 min

Stockholms stad och Socialförvaltningen drar i dag igång ett projekt för de som jobbar med ungdomar och som kan komma i kontakt med unga som använder sex som självskadebeteende.

Journalisten Caroline Engvall deltar i arbetet kring vad hon beskriver som ett komplicerat - men dolt – problem:

– Att man skadar sig genom sex betyder att de här unga tar kontakt med väldigt våldsamma vuxna för att göra illa sig själv. Man tänker ungefär att det gör så ont på insidan så det här är det enda jag är värd. Och de här unga syns inte. De vill inte synas och tycker att det här är otroligt skamfyllt. Och därför pratar de inte med några vuxna, de bär otroligt mycket inom sig, säger Caroline Engvall och fortsätter:

– Och därför är det viktigt att vuxna som möter unga, alltså inom skolan, lär sig att fånga upp signaler och se de här unga.

Är det en viss typ av barn och ungdomar som gör det här?

– I de breven och mail som jag har fått efter att jag skrev ”14 år till salu” för fyra år sedan så finns ingen röd tråd, de kan se ut precis hur som helst på utsidan, men de är väldigt sköra på insidan. De söker bekräftelse. Och många beskriver det som om de har ett stort hål i själen som de fyller genom att ha det här våldsamma sexet med vuxna.

– Stockholm stad är ju pionjärer inom det här och det är fantastiskt att Socialförvaltningen satsar på det här, och vi hoppas på att kunna ta det ut i hela landet, men det är en fantastisk början, säger Caroline Engvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".