SOLNA

AIK firar och njuter

1:06 min

Lovorden och superlativen är många idag , efter AIK:s segern över CSKA Moskva igår. AIK är i och med segern klart för gruppspelet i Europaligan i fotboll. Charlee Mian, "lagpappan" som tar hand om laget ute på resa, spelar upp jubel han fångat på sin mobiltelefon och njuter av fansens stöd då laget kom till Arlanda idag.

- När vi når en framgång är fansen med oss och när vi tyvärr har en motgång är dom också med oss. Det här är någonting vi hade räknat med att vi har gjort någonting stort och dom mötte oss.

Var befinner sig spelarna nu?

– Förhoppningsvis hemma. Många tror att när vi vann igår så så var det en rejäl fest och att vi skulle fira framgången men så var det inte. Det var tillbaka till hotellet, upp tidigt, tillbaka till Stockholm, möta fansen och sen till vår anläggning vid Karlberg för att löpa, en joggingtur för att få ut resan ur kroppen.

Idag blev det klart vilka lag som AIK får möta i gruppspelet - holländska PSV Eindhoven, italienska Napoli och ukrainska Dnipro Dniproetrovsk. Avancemanget innebär klirr i kassan, även om ordföranden för AIK fotboll AB Johan Strömberg, inte kan ange någon exakt summa idag:

– Vad man vet är att man får en startpeng för att laget kvalificerat sig och det är ungefär 11 miljoner kronor. Dessutom är vi garanterade tre hemmamatcher.

Vad betyder det för klubben?

– Det betyder naturligtvis mycket, att vi kan säkerställa att vi har kvalitet flera år framöver. Vi har förbättrat vår ekonomiska situation i AIK och nu blir den ännu ljusare. Det gör att vi har lättare att planera för kommande år.

Hemma möter AIK motståndarna på Råsunda, det gäller definitivt alla matcher till i början på november, säger Johan Strömberg, som gissar att det blir Råsunda även därefter.

Hur AIK kommer att firas av kommunen är inte klart, men kommunalrådet Per Granfalk har en inbjudan:

– Det vi hoppas är att kunna få hela AIK:s lag till vår Solna-dag den 8 september. Då skulle vi tillsammans med Solnaborna och alla hängivna AIK:are kunna fira dem på något sätt och uppmärksamma det här, det är ju jättestort, säger Pehr Granfalk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista