Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Danderyd

Robotdräkt ska hjälpa strokepatienter

Publicerat torsdag 6 september 2012 kl 16.08
Så fungerar robotdräkten
(1:11 min)
Anneli Nilsson demonstrerar HAL, en robotdräkt för stöd vid rehabilitering för strokepatienter. Foto: Robin Haldert/Scanpix.

Roboten Knut kan i framtiden bli till stor hjälp för de som drabbats för stroke. I Japan har uppfinningen visat på goda resultat och den ska nu testas på svenska patienter på Danderyds sjukhus .

Sjukgymnast Annelie Nilsson, har prövat den 14 kilo tunga robotdräkten och förklarar hur den fungerer:

– När jag ska röra benet, skickas det en signal från hjärnan ut i muskeln och den här signalen fångas upp av elektroder som jag har på huden. De är kopplade till roboten som den tolkar signalerna. Sedan kan jag ställa in vilka signaler den kan förstärka så den kan hjälpa mig, tillexempel när jag ska gå, säger hon.

Professor Jörgen Borg hoppas att roboten Knut ska hjälpa till i den tidiga rehabiliteringen av en stroke.

– Många får en svaghet i sidan och får svårt att gå. Det är viktigt att träna på gången och då tror jag Knut kan hjälpa till.

Men han är förskräckligt dyr?

– Ja, han kostar flera hundratusen kronor, men vi tror att den kostnaden kan komma att minska när efterfrågan ökar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".