Landstinget

Blåsarsymfoniker hotas av konkurs

Idag protesterade Stockholms Läns Blåsarsymfoniker på ett mycket ljudligt sätt mot beskedet från landstinget att inte bevilja det förskott på sex miljoner som behövs för att hålla i gång året ut. Som det ser ut nu hotar konkurs Blåsarsymfonikerna.

Men ledningen i landstinget säger nej till ett förskott och risken för en konkurs är mycket stor.

Anna Starbrink är Folkpartistisk kulturlandstingsråd. Hon tror inte att förskottet kommer rädda orkestern på lång sikt:

– Vi känner oss inte säkra på att det här kommer att lösa deras problem och skulle gå in i detta skulle de göra sig av med stor del av nästa års budget, dessutom tror vi att vi binder upp oss för att fortsätta ge förskott i ganska många år framöver, att använda skattebetalarnas pengar på det sättet.

Blåsarsymfonikerna har funnits i över hundra år och spelar framförallt i skolor. De har femtio anställda och anlitar varje år cirka 200 frilansmusiker.

Orkestern har haft ekonomiska problem en längre tid och fått förskott av Landstinget de senaste tre åren, förra året på tre miljoner kronor.

Anna Starbrink anser att blåsarsymfonikernas ledning misskött ekonomin till den grad att man idag saknar förtroende för den:

– Det går inte driva verksamheten om man inte har ordning på ekonomin och det har inte den här organisationen idag. Det nuvarande ledningen har inte förmått att löra problemen och det krävs en nytändning i hela den organisationen.

Oppositionen i landstinget kan tänka sig ge förskottet, men under stränga villkor, säger Gizela Sladic, socialdemokrat och andre vice ordförande i kulturnämnden i Landstinget.

– Vi tänker lägga förslag på att bevilja förskottet med ett kraftigt villkor på förslaget och vi kommer också att kräva en omorganisation. Jag är tveksam till att den ledning och styrelse som de har idag kan fortsätta.

Fredrik Österling, vd på blåsarsymfonikerna, tycker inte att de misskött ekonomin utan att de fått för lite pengar av Landstinget genom åren.

– Underfinansieringen, menar vi, är verklig och att landstingspolitiken har inte tagit sitt ansvar. Här har vi verkligen försökt göra någonting stort, fint och bra för länets medborgare och politiken har svikit.

Baris Kayhan

P4 Radio Stockholm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista