Hänsynslöst rån på t-banespår upprör

Mannen lämnades hjälplös på tunnelbanespåret av den hänsynslöse rånaren. Fallet väcker på nytt diskussionen om behovet av en lag som gör det straffbart att inte hjälpa medmänniskor i livsfara.

I stället för att hjälpa en man som låg medvetslös på tunnelbanespåret i Sandsborg i södra Stockholm valde rånaren att ta hans värdesaker och gå därifrån. Efter några minuter kom tåget och körde över den medvetslöse mannen som skadades svårt, men överlevde.

Hela händelsen, som inträffade under natten till lördagen, fångades av övervakningskameror på tunnelbanestationen och visades i kväll i TV 3-programmet Efterlyst i hopp om att rånaren ska identifieras.

– Den här får inga sympatier någonstans, säger Dan Östman, polisinspektör vid Söderortspolisen, till TT.

Att gärningsmannen inte försökt hjälpa personen på spåret och inte heller larmat kan han inte åtalas för.

– För vanliga människor finns det ingen lagstadgad skyldighet att ingripa, säger Östman.

Utifrån det bildmaterial som finns har polisen rubricerat brottet som grov stöld.

Mannen har använt samma taktik - att råna berusade människor - tidigare.

– I augusti muddrade han en som hade somnat på en perrong. Det är någon form av modus han har, säger Östman.

– Det är fruktansvärt. Det skulle behövas något mer än att han bara kan dömas för grov stöld. Vad jag kan se är det här ett typexempel där man borde kunna dömas för brott mot civilkuragelagen, säger Kristdemokraternas rättspolitiska talesperson Caroline Szyber.

KD har länge drivit kravet om införande av vad de kallar en civilkuragelag som skulle göra alla skyldiga att hjälpa en människa som befinner sig i nöd och alltså göra det straffbart att inte ingripa.

– Vi fick till stånd en utredning som var ute på remiss och där många remissinstanser var kritiska. Utredningen ligger nu på justitiedepartementet och är väl inte riktigt prioriterad, säger Caroline Szyber.

– Många som är kritiska säger att man inte kan lagstifta om hur folk ska bete sig, men det är precis det som lagar gör. De visar vad som är rätt och fel, säger hon.

Justitiedepartementet uppger att frågan bereds på departementet.

Beatrice Nordensson/TT

När måste man ingripa?

I svensk lag finns ingen allmän, straffsanktionerad skyldighet att bistå nödställda personer – en civilkuragelag. Däremot råder vissa skyldigheter i vissa situationer. Exempel:

  • En trafikant som varit inblandad i en olycka ska stanna kvar på olycksplatsen. Dessutom ska trafikanten så gott den kan hjälpa skadade, enligt trafikförordningen.
  • Befälhavare på fartyg har en skyldighet att bistå nödställda.
  • Vissa jobb eller uppdrag, som polisens, innebär en plikt att ingripa.
  • Alla som kan hindra ett mycket allvarligt brott, t ex ett mord eller sabotage, är skyldiga att slå larm.
  • Lagen om skydd mot olyckor säger att den som upptäcker en brand är skyldig att larma.

Källa: SOU 2011:16, Allmän skyldighet att hjälpa nödställda

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista