STOCKHOLM

Nytt resurscentrum för hedersvåld

1:15 min

Stockholm kommer att få landets första resurscentrum mot hedersrelaterat våld. Det är första gången som flera myndigheter jobbar ihop med den här frågan.

– Det här blir ju Sveriges första myndighetsgemensamma satsning och anledningen till att Origo startas just nu är att just den här målgruppen har myndigheterna inte lyckats fånga upp, säger Dilek Baladiz, verksamhetsledare för Origo som det nya centrat ska heta.

En unik satsning mot hedersrelaterat våld är på gång att startas i länet. Tanken är att alla länets kommuner, tillsammans med landstinget och polisen ska vara med att betala för satsningen.

Totalt beräknas centret kosta sex miljoner kronor årligen. Landstinget och Polisen ska stå för 25 procent av kostnaderna var, och resterande 50 procent delar kommunerna på.

Om allt går enligt planerna kommer ett hus att öppnas där fem personer som har lång erfarenhet av hedersrelaterat våld ska jobba. De personerna ska kunna hjälpa pojkar och flickor som utsatts för hedersrelaterad våld. Dessutom planeras en hemsida som kan ge utsatta ungdomar råd och stöd. Hur stort problemet är med hedersrelaterad våld och förtryck vet man inte idag säger Dilek Baladiz.

– Det fins ett stort mörkertal och det finns ett stort antal ungdomar i länet som är utsatta på ett eller annat sätt och vårt huvudmål just nu är att försöka fånga upp målgruppen, och fånga upp dem i ett tidigare skedde innan det händer något akut i hemmet, säger Dilek Baladiz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista