Rosersberg

Första bullerrapporten levererad

1:38 min

Nu har den första rapporten från bullermätaren i Rosersberg kommit. Det var i våras som Sigtuna kommun ställde ut en mätare för att mer exakt se hur mycket flygplanen till och från Arlanda låter över samhället.

Bullret kring flygplatsen är ett stort problem men diskussionerna har tidigare utgått från beräkningar, nu finns istället verkliga mätresultat att utgå från.

Nu är det ju faktiska bullervärden säger Patrik Kujansivu - tidigare har det funnit en misstro mot de beräkningar som har gjort. Enligt Kujansivu är det däremot inga större skillnader mellan beräkningarna och de nu uppmäta värden

Dagligen visar mätaren på värden över 70 decibel - och vissa dagar även toppar över 80 - men för Rosersberg finns inget gränsvärde.

Utan kommunens ambition är att med hjälp av ny kunskap minska ljudnivån.

Långsiktigt kommer flygplan att bullra mindre enligt Patrik Kujansivu - och det går troligen i framtiden att få mer anpassade flygvägar. Kujansivu menar även att mätningarna är underlag för framtida diskussioner med flygplatsägaren Swedavia.

Föreningen Roserbergs villastad har under lång tid varit aktiva för att minska bullrett i området och rapporten blir en del i deras arbeta att få ned ljudnivån - Per Hoffner är ordförande.

Det som överraskat föreningen är antalet störningar som låg över 80 decibel i bullervärde säger Per Hoffner - och 80 decibel upplevs som dubbelt så högt som 70 säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista